Daune pe care mașinile le pot suferi în urma coliziunilor cu alte vehicule

Mașinile sunt expuse în permanență riscului de accidente și de daune de diferite tipuri.

Prin urmare, ajung frecvent în atelierele auto cu diverse daune care trebuie tratate într-un mod diferit în funcție de caracteristicile lor.

Tipuri de daune pe care le prezintă mașinile în urma coliziunilor

În ceea ce privește caroseria, daunele pe care le poate suferi o mașină pot fi foarte variate și diferite între ele. Fiecare vehicul are caracteristici sale, care diferă în funcție de materialele utilizate, forma, nivelul de rezistență și grosimea pieselor afectate, printre altele.

Din acest motiv, experiența mecanicului auto joacă un rol cheie în efectuarea unei reparații de calitate într-un timp rezonabil.

În ciuda acestei variabilități, daunele pe care pot suferi mașinile pot fi clasificate în funcție de diferite aspecte generale care, la rândul lor, definesc dificultatea reparației, timpul care trebuie alocat și echipamentul și metodele necesare pentru realizarea reparației.

Iată, așadar, modalitățile prin care daunele pot fi clasificate:

 • În funcțiede caroserie,
 • În funcție de locația daunei,
 • În funcție de caracteristici procesului de reparație,
 • În funcție de extinderea lor.
 1. Daune în funcție de caroseria mașinii

Gravitatea daunelor suferite de caroseria mașinii depinde, în principal, de intensitatea impactului. Prin urmare, loviturile de intensitate mai mică provoacă de obicei daune minore care nu afectează caroseria mașinii.

Repararea acestui tip de daunănu este deloc complexă, deoarece poate fi efectuată cu unelte și echipamente care nu necesită o investiție mare.

Dimpotrivă, pe măsură ce coliziunea este mai  puternică, daunele pot afecta caroseria mașinii, a cărei reparație este puțin mai dificilă deoarece necesită scule și echipamente mai specifice și mai scumpe, precum echipamente de sudură. De asemenea, persoana care repară caroseria trebuie să aibă multă experiență în acest domeniu.

 • În funcție de locația daunei

În general, daunele suferite de o mașină implicată într-un accident se produc în zona de impact, deși realitatea este că, în anumite situații, daune se pot produce și în alte zone. În acest fel, daunele pot fi clasificate în:

 • Daune directe. Sunt daune care apar în aceeași zonă de impact după orice accident. Acestea sunt localizate cu ochiul liber, dar este necesar să se țină seama de faptul că, uneori, inclusiv o componentă internă poate fi avariată, mai ales atunci când partea exterioară este din termoplastic și, după impact, și-a recuperat forma inițială.
 • Daune indirecte. Sunt daune care apar atunci când intensitatea loviturii este mai mare și apar, de asemenea, în zone îndepărtate de impactul în sine. Această apariție a daunelor este o consecință a transmiterii de forțe și energie care are loc prin structura vehiculului. De exemplu, atunci când are loc o coliziune frontală de o anumită intensitate, se pot deforma arcurile acoperișului.
 • Daune în funcție de caracteristicile procesului de reparație

La începerea reparației, este necesar să se țină seama de anumite variabile care pot determina înlocuirea piesei deteriorate sau care, dacă daunele sunt reparate, determină care sunt instrumentele necesare pentru rezolvarea lor. Astfel, atunci când se examinează o mașină avariată, trebuie să se țină cont de:

 • Natura materialului. Materialele utilizate la fabricarea coroseriilor sunt foarte diverse, dar cele mai utilizate sunt aliajele de fier (oțeluri convenționale și aliate), aliajele de aluminiu și materialele plastice.
 • Acces la zona de reparații. Caroseria mașinii este un ansamblu complex de mai multe piese. Se întâmplă adesea să existe armături sau garnituri duble care limitează sau fac imposibilă reparația în interior, ceea ce necesită echipamente care permit efectuarea reparației prin exterior.
 •  Daune în funcție de importanța lor

Un alt factor care permite clasificarea unei daune este importanța acesteia. Astfel încât se disting:

 • daune minore,
 • daune medii și
 • daunegrave.

Acestea fiind zise, în momentul în care suferi un accident, iar mașina este avariată îți recomandăm să iei legătura cu cei de la Constataribucuresti.ro.

Echipa acestei firme de constatări daune auto va veni în cel mai scurt timp la fața locului și se va ocupa de tot procesul de constatare a daunelor. Astfel, vei scăpa de tot ceea ce implică acest proces care, uneori, poate fi extrem de obositor și stresant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s